Anteur » Specials » Dakar rally
Anteur: Informatie van A tot Z

Dakar Rally, de zwaarste rally ter wereld

Dakar Rally, de zwaarste rally ter wereld Jaarlijks nemen de deelnemers van de Dakar Rally het tegen elkaar en de ongerepte natuur op. Aan de grootste en zwaarste rally ter wereld nemen honderden deelnemers mee in vier categorieën. Het evenement keert jaarlijks terug en wordt wereldwijd uitgezonden op tv.

Geschiedenis Dakar Rally

Het ontstaan van de Dakar Rally is een apart verhaal. De motorcoureur Thierry Sabine was in 1977 verdwaald tijdens een de Abidjan-Nice rally verdwaald. Zijn weg heeft hij uiteindelijk teruggevonden naar Frankrijk toe. Gezien hij diep onder de indruk was van het ruige landschap, was zijn doel om zoveel mogelijk andere mensen kennis te laten maken met de gigantische zandbanken en ongerepte natuur waarin hij terecht was gekomen. Thierry Sabine had een route uitgestippeld welke via Algiers (hoofdstad Algerije) en Agadez (grootste stad van Niger) uiteindelijk in Dakar eindigde.

Zijn plan werd kort daarna, één jaar later, werkelijkheid. Op 26 december 1978 vond de eerste Dakar Rally plaats. In deze tijd startte de rally in Parijs en eindigde bij Lac Rose, het Roze Meer gelegen in Senegal, op een afstand van 25 kilometer van de hoofdstad Dakar. In totaal meer dan 10.000 kilometer werd afgelegd door 170 deelnemers. De winnaar van de eerste Dakar Rally was de 21 jarige Cyril Neveu welke met zijn Yamaha 500 XT motor de finishlijn behaalde. Het was in deze tijd niet van belang op welke plaats je eindigde en met wat voor tijd je geregen had. Het belangrijkste was een avontuur, waarbij eenieder zijn eigen grenzen opzoekt.

Dakar werd een groot succes, het was een enorm populaire internationale rally. Vanwege de populariteit waren al snel veel grote merken betrokken met eigen coureurs, zoals Volkswagen, BMW, Yamaha en Range Rover.

Introductie vrachtwagens in Dakar Rally

Tijdens de Dakar Rally van 1980 werden de vrachtwagens geïntroduceerd in de Dakar Rally. De rally was al flink gegroeid naar maar liefst 216 inschrijvingen in dit jaar. Hedendaags worden de vrachtwagens nog steeds als eigen categorie gehanteerd.

Quads in eigen categorie

Quads waren niet nieuw in de Dakar Rally, hoewel ze werden ingedeeld in te categorie motoren. In 2009 is hier verandering in gekomen en werden de quads en motoren opgedeeld in ieder haar eigen categorie.

Dakar Categorieën

De Dakar bestaat hedendaags uit vier categorieën. Auto’s, vrachtwagens, quads en motoren. In ieder van deze categorieën wordt een winnaar bepaald aan de hand van de snelste tijd over de gehele rally.

Dakar verhuist van Afrika naar Latijns-Amerika

Nadat er in Mauritanië (westkust in Afrika) meerdere moorden plaatsgevonden hadden enkele dagen voor de start van de Dakar Rally. Op basis van het advies van het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken is er besloten om de Dakar Rally van 2008 te annuleren. Eén jaar later is besloten de Dakar te verhuizen naar Zuid Amerika voor veiligheid overwegingen. Argentinië en Chili vormde het nieuwe decor voor de Dakar Rally. Hoewel de race niet meer de route naar de stad Dakar betrof, is de originele naam behouden.
Datums en route Dakar Rally 2018

Datums en route Dakar Rally 2018

Dakar Rally is het rallyspektakel waar miljoenen mensen jaarlijks op wachten. Een race door ongerepte natuur en gigantische zandvlaktes. Van 6 tot 20 januari start de 40ste editie van de Dakar Rally.…
Gepubliceerd door Anteur op 07-11-2016, laatst gewijzigd op 25-04-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikiImages, Pixabay
  • http://netstorage.lequipe.fr/ASO/dakar/2014/historique/historique-dakar-1979-2013_us.pdf
  • http://www.dakar.com/dakar/2017/us/history.html
Schrijf mee!