Anteur » Specials » Wie is de mol 2015
Anteur: Informatie van A tot Z

Wie is de mol? 2015

Vanaf 1 januari 2015 is Wie is de Mol? seizoen 15 op televisie te zien. Het amusementsprogramma wordt uitgezonden op NPO 1. Al vijftien jaar lang weet het programma heel veel kijkers aan zich te binden. De kijkcijfers van de afleveringen liggen vaak boven de miljoen of zelfs boven de twee miljoen. In het programma moeten kandidaten opdrachten doen om zoveel mogelijk geld binnen te halen. Eén van de kandidaten is de saboteur van de groep en wil juist geen geld in de pot. Aan de andere kandidaten de taak om de saboteur te ontmaskeren. Alleen op die manier blijven ze in het spel.
Het vijftiende seizoen van Wie is de Mol? is volgens presentator Art Rooijakkers een heel ander seizoen dan alle voorgaande. De mol slaat al toe aan het begin van aflevering 1 en is niet meer weg te denken uit het spel. Het spel speelt zich in 2015 af in Sri Lanka, maar al heel snel keren ze terug naar Nederland. Of dit letterlijk of figuurlijk is bedoeld weet je in Wie is de Mol? nooit. Het programma kent de slogan: Niets is wat het lijkt.

Kandidaten

In seizoen 15 zijn de kandidaten Ajouad El Miloudi, Carolina Dijkhuizen, Chris Zegers, Pieter Derks, Evelien Bosch, Margriet van der Linden, Marlijn Weerdenburg, Martine Sandifort, Rik van de Westelaken en Viktor Brand. Eén van hen is die speciale mol, die alles saboteert.

De kandidaten zijn allemaal erg verschillend. Zo zitten er actrices bij uit onder andere televisieseries en musicals, maar ook een nieuwslezer en een presentator van kinderprogramma's. Deze verscheidenheid in de groep zorgt voor flink wat commotie en al snel in seizoen 2015 worden er duo's gemaakt. Rik en Marlijn kunnen het goed vinden. Alhoewel Rik Marlijn niet honderd procent vertrouwd. Ook Margriet en Martine en Chris en Ajouad zijn duo's, die samen het spel spelen. Viktor is iemand die op zichzelf is. Hij kan het voortouw nemen, maar zichzelf ook helemaal op de achtergrond drukken. Ook Carolina kijkt een beetje de kat uit de boom, maar komt wel met goede ideeën.

Wendingen

In 2015 krijgen we te maken met heel veel wendingen. Zo worden er in de eerste aflevering al twee vrijstellingen weggeven en ook een aantal jokers. Dit wel alleen, als de kandidaten iets terug willen doen voor de mol. Ook zien we in aflevering 3 al een executie waarbij niemand het spel hoeft te verlaten. In aflevering 4 beloven ook de zwarte vrijstellingen weer mee te doen in het spel.

Populair

Seizoen 15 start met maar liefst 2.486.000 kijkers. Het hoogste aantal kijkers ooit voor een seizoensopening van Wie is de Mol? Vorig jaar werd ook de finale van seizoen 2014 een finale met het hoogste aantal kijkers. Het programma is dus mateloos populair en scoort goed in de dag top 25 van de kijkcijfers, die gemeten worden door Stichting Kijkonderzoek. Ook kreeg het programma al verschillende prijzen. In 2001 kreeg Wie is de Mol? een gouden beeld voor beste amusementsprogramma. Zeven jaar later, in 2008, werd het programma door de Avrobode uitgeroepen tot beste Avro-programma van de afgelopen 50 jaar. In 2013 won Wie is de Mol? de Gouden Televizierring. Ze waren hiervoor al genomineerd in 2001, 2002 en 2009 t/m 2012.

Het 15e seizoen van Wie is de Mol? telt 10 afleveringen, waar elke week weer spannende dingen in gebeuren. Er zijn zo'n 2 à 3 opdrachten elke aflevering en de kandidaten maken ook elke week een test. Aan het eind van de aflevering valt degene af die de meeste vragen van de test fout had. De mol kan niet afvallen en blijft altijd in het spel. Naast de opdrachten waarbij de kandidaten verdacht kunnen worden als mol zijn er ook nog hints in elke aflevering. Die hints kan je bijvoorbeeld vinden in kleding, getallen of voorwerpen. Ook de titel van de aflevering zegt vaak iets over wie de mol is.
Schrijf mee!