Anteur » Specials » Babynamen

Populaire babynamen

Als je zwanger bent, komt al snel het moment dat je na gaat denken over een naam voor je kindje. De meeste stellen vinden dit één van de moeilijkste keuzes bij een zwangerschap. Het kindje moet namelijk deze naam wel heel zijn leven dragen. Sommige namen zijn pestgevoelig of hebben een rare afkorting. Het is daarom heel belangrijk dat je een juiste keuze maakt in het geven van een naam aan je kindje. Ook is het voor sommige ouders heel belangrijk hoe vaak een naam voorkomt in Nederland. Dit voorkomt misschien dat hun Sem met drie andere Sem's in zijn basisschoolklas zit. Als een baby wordt geboren is het eerste wat de ouders doen, de naam bekend maken. Ze vertellen de naam aan de familie en vrienden of maken gebruik van een geboortekaartje om de naam in hun kennissenkring wereldkundig te maken.

Vernoeming

Sommige mensen maken gebruik van vernoeming. Vroeger was het de normaalste zaak dat een baby iets meekreeg van de namen van zijn of haar opa en oma. Tegenwoordig is dit niet meer zo normaal, maar wordt dit door veel families nog in ere gehouden. Kinderen worden vaker vernoemt in de doopnamen of tweede namen, dan in de roepnaam. Er kan vernoemt worden door gebruik te maken van de hele naam. Dus als opa Hendrik heet, krijgt de baby de naam Hendrik als roepnaam of tweede naam. Maar er kan ook vernoemt worden door te knutselen met de naam van opa. Zo kunnen de ouders in het voorbeeld ervoor kiezen hun zoon Henri te noemen, als vernoeming naar opa Hendrik.

Sociale Verzekeringsbank

De Sociale Verzekeringsbank, ook wel de SVB genoemd, deelt de kinderbijslag uit en kan dus weten hoeveel kinderen er worden geboren en welke namen ze hebben. Elk kwartaal heeft de SVB een top 20 met de meest gegeven namen in Nederland voor een jongen en een meisje. Elk jaar plaatsen ze alle namen die zijn gegeven aan kinderen in Nederland. Met deze lijsten kunnen de ouders rekening houden als ze een babynaam uitkiezen. Zo zorgen ze ervoor dat hun kind niet met naamgenootjes in de klas zal zitten op latere leeftijd. In België houdt de website kindengezin.be de geboortes onder de Belgen bij. Ook hier kun je zien welke namen populair zijn en welke namen maar één keer worden gegeven.

Soorten namen

Babynamen kun je indelen naar genre of soort. De meeste mensen vinden namen namelijk in een bepaald plaatje passen. Zo is Charlotte-Sophie heel chique en is Mehmet vast iemand met een on-Hollands uiterlijk. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een genre voor. Zo bestaat het genre natuurnamen, met babynamen als Storm, Madelief of Ceder. Ook bestaan er hockeynamen als Juliëtte, Olivier en Frédérique. Maar ook het genre Bijbelse namen is een soort waar veel aanstaande ouders namen uit kiezen, zoals Ruben, Naomi en Eva.

Namen per land

Je kunt namen niet alleen op genre indelen, maar ook op land. Zo hebben ze in Frankrijk hele andere gebruikelijke namen dan in Scandinavië. Ook in Turkije hebben ze weer andere namen dan in Engeland. Al deze landen publiceren ook elk jaar een top 20 van meest gegeven namen. Zo waren Lucas en Louise de nummer één in Frankrijk in 2014, maar zijn dat Jackson en Sophia in Amerika. Ook hebben landen vaak traditionele namen. Zo zijn de namen uit Frankrijk vaak chique, zoals Céleste, Francois en Estelle. In Scandinavië hebben ze vaak wat kortere en hard klinkende namen, zoals Sverre, Björk en Olav. Ook Nederland heeft oer-Hollandse namen. Wat dacht je van namen als Gijs, Jan en Johanna?

Al met al zijn er dus bepaalde trends in namen te ontdekken. Vroeger het vernoemen en tegenwoordig houdt men de statistieken bij en komen we snel genoeg achter de meest gegeven namen per land of regio.

Geboortes onder bekende Nederlanders

Wat ook goed wordt bijgehouden zijn de geboortes onder bekende Nederlanders en welke naamkeuze zij maken. Zo weet bijna iedereen dat de kinderen van Marco Borsato, Luca, Senna en Jada heten. Ook weet iedereen dat Wendy van Dijk een Sem en Lizzy heeft. Vaak zijn bekende Nederlanders een inspiratiebron voor aanstaande ouders. Mensen vernoemen hun kind niet alleen naar een BN'er, maar kiezen ook dezelfde naam als deze personen geven aan hun kind.

Daarnaast hebben mensen vaak een mening over de naamkeuze van Bekende Nederlanders. Zo was er veel kritiek op de namen van de dochtertjes van Nicolette van Dam. Zij noemde de twee meisjes Lola-Lily en Kiki-Kate. En ook Emile Ratelband kreeg de nodige kritiek toen hij zijn dochter Tsjakkalotta wou noemen.
Franse namen: Van Louis tot Joséphine

Franse namen: Van Louis tot Joséphine

Wanneer een baby wordt geboren moet een naam worden gegeven. De ouders zullen hun dochter of zoon moeten aangeven op het gemeentehuis en daarbij is een naam ook nodig. In Nederland wordt vaak gekozen…
Hockeynamen: Van Charlotte-Sophie tot Olivier

Hockeynamen: Van Charlotte-Sophie tot Olivier

De geboorte van een kind gaat gelijk op met de aangifte van een naam bij de Burgerlijke Stand. Alle ouders hebben een verschillende smaak qua voornaam voor hun kindje. Nederland heeft een top 20 met v…

Natuurnamen: Van Roos tot Beer

Wanneer je bevallen bent van een kindje is het één van de belangrijkste dingen die je te doen staat. Het aangeven van de naam van de pasgeborenen bij de burgerlijke stand op het gemeentehuis in jouw g…
Ierse namen: Van Liam tot Niamh

Ierse namen: Van Liam tot Niamh

De Ierse jongens- en meisjesnamen zijn over het algemeen vaak moeilijke namen. Vooral omdat de uitspraak van de naam vaak heel anders is dan de schrijfwijze. Heel veel namen uit Ierland zijn ingewikke…
Wat worden de populairste babynamen van 2015?

Wat worden de populairste babynamen van 2015?

Elk jaar worden er ongeveer 170.000 nieuwe baby's geboren in Nederland en al deze baby's krijgen minstens één voornaam mee. In 2014 waren namen als Lucas, Bram, Sophie en Emma populair. In 2015 gaan w…
Gepubliceerd door Anteur op 10-07-2015, laatst gewijzigd op 13-01-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.