Anteur » Specials » Vijveroverkapping

Vijveroverkapping in de winterperiode

Vijveroverkapping in de winterperiode De winterperiode is altijd een treurige periode voor veel vijver en koi liefhebbers. Het wordt kouder en het leven in de vijver staat haast stil. De planten sterven af, de vissen gaan langzaam steeds dieper naar de bodem. Voor de meeste hobbyisten is het ook een periode van paniek. Want wat doen we precies met onze koi en andere vijvervissen die onder een laag ijs verdwijnen? Eén van de oplossingen is door de vijver te overkappen. De temperatuur is op deze manier veel beter onder controle te houden.

Winterperiode

De winterperiode is altijd een lastige periode voor veel vijver en koi liefhebbers. De winter brengt namelijk altijd een aantal gevaren met zich mee. Zo heb je kans op bevriezing van leidingsystemen en ijs op de vijver. Het is zelfs mogelijk dat koi sterven door ijskristallen in het water welke zich afzetten op de kieuwen. Om problemen tegen te gaan is het verstandig in de winter de vijver te overkappen.

Onder aan deze pagina zijn artikelen te vinden welke je helpen om de winter door te komen. Je kunt er bijvoorbeeld terugvinden waarom de winter gevaren kan geven voor koi, hoe je een vijver het beste kunt overkappen en welke methoden je hiervoor het beste kunt gebruiken.

Kans op bevriezing

Filtersystemen en beeklopen lopen een verhoogd risico om te bevriezen in de winter. Zorg er altijd voor dat deze onderdelen van de vijver goed geïsoleerd zijn of zelfs uitgeschakeld. Wanneer bijvoorbeeld de retour leiding van een filter bevriest kunnen er problemen ontstaan. Wanneer de leiding geblokkeerd is zal het water gaan overstromen en zal in een mum van tijd de vijver leeg gepompt worden.

De vijver overkappen

De vijver overkappen is een van de beste dingen die je kunt doen in de koudere periode van het jaar. Je voorkomt er bijvoorbeeld mee dat het water onder de 4 graden komt, wat kritisch wordt voor de koi. Ook zal je zeker geen last krijgen van problemen met ijs in de vijver. Doordat de overkapping voor isolatie zorgt, kun je tevens veel kosten besparen wanneer je het vijverwater verwarmt.

Verwarmen van het vijverwater

Natuurlijk is er de mogelijkheid om het water te verwarmen. Hiervoor zijn verschillende manieren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een elektronische heater. Houd er wel rekening mee dat het verwarmen van vijverwater zeker geen goedkope oplossing is om veilig de winter door te komen. Zorg er altijd voor dat een vijver die verwarmd wordt in de koudere periode van het jaar goed geïsoleerd is om de warmte zo goed mogelijk in de vijver vast te kunnen houden.

Vijveroverkapping voor de winter

De winterperiode is een periode welke voor koi niet erg aantrekkelijk is. De koi groeien niet meer, eten nauwelijks of zelfs helemaal niet en de conditie van de koi gaat langzaam achteruit. De koudere…

Methoden om vijver te overkappen

Een vijver overkappen in de koudere periode van het jaar, kan door gebruik te maken van verschillende materialen. De meeste manieren om een vijver te overkappen zijn gemakkelijk zelf te maken. Goedkop…
Vijver in de winter

Vijver in de winter

De winterperiode brengt altijd wat moeilijkheden mee voor mensen die een vijver in de tuin hebben. Het voornaamste gevaar is bevriezing. Wanneer bijvoorbeeld de terugvoerleiding van het filter bevries…
Gepubliceerd door Anteur op 31-10-2013, laatst gewijzigd op 20-12-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties